Romana      English 

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

NAŞTEREA
 
Naşterea reprezintă eliminarea spontană, naturală, a fătului şi anexelor sale din uter, la sfârşitul evoluţiei sarcinii. Naşterea se mai poate realiza şi artificial – atunci când fătul este extras din uter prin manevre chirurgicale: operaţia prin cezariană sau intervenţii obstetricale.
Acum, apare întrebarea: Şi care este varianta cea mai bună de urmat? Răspunsul, contrar unor credinţe sau aşteptări este: Depinde de situaţie...
Când se optează pentru naşterea pe cale vaginală?
Naşterea pe cale vaginală este, atunci când este posibil, varianta cea mai bună de urmat. Este modul fiziologic de a realiza acest act, organismul uman având capacitatea de a se adapta nevoilor, prin modificări anatomice şi fiziologice native. De asemenea, organismul dispune şi de resursele necesare refacerii lui după procesul naşterii.
Naşterea pe cale vaginală este indicată atunci când:
A. copilul este în prezentaţie craniană flectată, adică fătul coboară cu extremitatea cefalică (capul) ca prim segment de expulzie, iar bărbia este fixată pe torace (în piept)
B. nu există discrepanţe între diametrele bazinului osos matern şi diametrele fetale, adică făt mare 
C. făt cu greutatea estimată mai mică de 4000 g
D. mama nu are boli care să-i pună viaţa sau integritatea fizică în pericol (hipertensiune arterială, preeclampsia, eclampsia, hipertensiune intracraniană, hipertensiune intraoculară (glaucom), procese tumorale cerebrale, vicii de refracţie: miopie, hipermetropie, astigmatism – forme severe etc)
E. fătul nu are cordonul ombilical în jurul gâtului (circulară, mai ales dulbla circulară), nu are hidrocefalie etc. sau nu prezintă semne de afectare intrauterină (hipoxie – lipsa oxigenului, bradi- sau tahicardie - prea puţine sau prea multe bătăi cardiace pe minut etc)
Când se optează pentru naşterea prin operaţie cezariană?
Naşterea prin intervenţie chirurgicală este indicată atunci când:
a. copilul prezintă anomalii de prezentaţie: 
a.1. prezentaţie craniană deflectată: facială (fătul vine cu faţa), bragmatică (fontanela mare este porţiunea care coboară prima în excavaţie), frontală – este prezentaţia cea mai distocică, fiind un stadiu intermediar între flexie şi extensie, adică are cel mai mare diametru cranian de coborâre. Reperul în această prezentaţie este nasul.
 a.2. prezentaţie pelviană: completă (coapsele fătului sunt flectate pe abdomen, iar gambele sunt flectate pe coapse) sau decompletă (modul feselor – membrele sunt poziţionate de-a lungul trunchiului fetal, copilul coborându-şi prima dată fesele; modul genunchilor – coapsele sunt în extensie, iar gambele sunt flectate pe copase; modul picioarelor – copilul coboară în poziţia  longitudinală sau „în picioare”)
a.3. prezentaţia transversă – este prezentaţia care NICIODATĂ nu va putea realiza, chiar şi cu riscuri, naşterea pe cale vaginală. În această prezentaţie copilul are capul într-unul dintre flancurile laterale ale abdomenului matern, iar membrele inferioare, în flancul opus.
b. bazin osos matern distocic (modificat, de exemplu mame care au suferit de rahitism în copilărie, iar bazinul osos s-a modificat: îngustat, aplatizat, deviat sau mame cu bazinul foarte îngust fiziologic)
c. făt macrosom (greutate peste 4000 g)
d. mama prezintă afecţiuni ce contraindică naşterea vaginală
e. uterul cicatriceal (fie naştere anterioară prin operaţie cezariană, fie intervenţie chirurgicală curativă la nivelul uterului matern, anterioară sarcinii)
f. fătul prezintă risc de suferinţă la naşterea pe cale vaginală
Avantajele naşterii pe cale vaginală:
1. refacerea postpartum (după naştere) mai rapidă
2. secreţia lactată se instalează mai repede şi fără eforturi
3. legătura mamă-copil se creează precoce
4. riscurile anestezice sau postoperatorii sunt inexistente
5. lipsa cicatricei de incizie (aspect estetic)
6. oferă posibilitatea unei naşteri ulterioare pe cale vaginală 
Avantajul major al naşterii prin intervenţie chirurgicală este reprezentat de faptul că, astfel, se reduce la minim riscul apariţiei leziunilor fizice şi de organ la făt (mai ales, leziuni cerebrale), dar şi la mamă, în situaţiile în care naşterea normală este contraindicată sau prezintă riscuri majore, pentru unul sau chiar ambii participanţi la actul naşterii (mamă şi făt). 
În categoria Dezavantajele naşterii prin cezariană se pot include:
ca orice intervenţie chirurgicală, şi cezariana poate provoca complicaţiile specifice intervenţiilor chirurgicale, fie complicaţii intraoperatorii, care pot ţine atât de starea de sănătate a mamei, cât şi de manevrele chirurgicale din timpul operator, fie în urma efectuării anesteziei
în momentul suturării uterului, datorită faptului că incizia este însoţită de o sângerare masivă şi uterul trebuie suturat rapid, poate fi prins ureterul, act ce va duce la blocarea evacuării urinei din rinichiul de pe partea ipsilaterală secreţia lactată va fi întărziată refacerea postpartum va fi mai dificilă contracţia uterină din timpul alăptării va fi mai dureroasă contraindică o sarcină ulterioară pe o perioadă de minim 2 ani contraindică o viitoare naştere pe cale vaginală  Intervenţia prin operaţie cezariană, nu trebuie exclusă complet din opţiunile fiecărei viitoare mămici, cum nici nu trebuie privită ca o pedeapsă. Medicul obstretician va calcula raportul risc/beneficiu şi, în urma acestei evaluări, va stabili tipul naşterii ce va trebui practicat. Astfel, naşterea se va desfăşura cu cele mai mici riscuri atât pentru fât, cât şi pentru mamă!!!